Türkiye’nin Maldivler’i Salda Gölü Hakkında Az Bilinen 7 Şey

Gündem - Ocak 14, 2019 9:53 am

Salda Gölü Burdur‘un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan göl, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor.Gölümüz hakkında az bilinen 7 şey

Salda Gölü Türkiye’nin En Derin Gölü

Salda Gölü 185 metrelik ölçülebilir derinliği ile Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın da üçüncü derin gölü olan Salda Gölü’nün arkaik çağlarda oluşan büyük volkanik patlamalar sonucu oluştuğu düşünülüyor.

Gölün Bulunduğu Arazi 1. Dereceden SİT Alanı

Salda Gölü ve çevresindeki arazi, milli park statüsüne sahip olduğu gibi aynı zamanda bu bölge 1. dereceden SİT alanı statüsünde korunuyor. Yani Salda Gölü ve çevresinde hiçbir şekilde yapılaşmaya veya çalışma yapmaya izin verilmiyor. Ancak özel izinle belgelenmiş arkeolojik ve bilimsel araştırmalar, sınırlı olmak kaydıyla bu kapsamın dışında tutuluyor.

Suya Turkuaz Rengini Veren Aslında Bir Mineral

Salda Gölü denince akla gelen ilk şey tabii ki Hint Okyanusu’nun ada ülkesi Maldivleri andıran turkuaz renkli muhteşem rengi. İşte göle bu rengi veren şey ise göl tabanını oluşturan, stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu hâlâ devam eden bakteriyel kökenli beyaz mineral kayaçlar. Bu mineraller aynı zamanda cilt sağlığı için de faydalı olduğundan burada bol bol çamur banyosu yapanları görebilirsiniz

Salda Gölü Kıyıları Mars’a Benzetiliyor

Salda Gölü kıyılarının topoğrafyası Mars yüzeyi ile şaşırtıcı şekilde benzerlik gösteriyor. Hatta göl ve çevresi dünya üzerinde Mars ile benzerlik gösteren iki önemli merkezden biri olarak kabul ediliyor. Kapalı havza gölü olan Salda’da bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçların Mars’ta da bulunması, Mars’ın da bir zamanlar Salda ile benzer koşullarda olduğunu düşündürüyor.

Göl Kıyısına Giden Herhangi Bir Ulaşım Aracı Bulunmuyor

Salda Gölü ana arterler üzerinde bulunmuyor ve göl kıyısına herhangi bir toplu taşıma aracı ya da şehirlerarası otobüsle ulaşmak mümkün değil. Bu yüzden göle ulaşmak için özel araç veya yürüyüş seçeneklerinden birini tercih etmek gerekiyor

Burada Yüzmek Tehlikeli Olabilir

Yüzeyindeki yapışkan özellikli pudramsı kayaçlardan ve tuz oranının oldukça az olmasından ötürü Salda Gölü’nde yüzmek tehlikeli kabul ediliyor. Suyun kaldırma kuvvetinin denize oranla çok daha az olduğu bu gölde çok iyi bir yüzücü olduğunuza emin olmadan ve Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası yaptırmadan yüzmemenizi öneririz.

Salda Gölü Dünyanın En Temiz Gölleri Arasında

Herhangi bir akarsu bağlantısı olmamasına ve kapalı bir havzaya sahip olmasına rağmen Salda Gölü halen dünyanın en temiz gölleri arasında sayılıyor. Ancak sosyal medya nedeniyle göle olan ilginin artması bu doğa harikasının temizliğini ne yazık ki tehlikeye atıyor.

Kaynak:https://www.iyihisset.com/yasa/gezi-onerileri/salda-golu-hakkinda-az-bilinen-7-sey

BENZER HABERLER