Auto (kendi) ve Arch (yönetmek) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan Autharcy kelimesinin dilimizdeki karşılığı olan otarşi, bir ulusun, özellikle siyasi olarak zayıf ve ekonomik anlamda güçsüz devletlerin dışa bağımlılığı azaltmak adına kendi ihtiyacı olan ürünleri kendisinin üretmesidir. Otarşi, her türlü ekonomik bağımlılıktan kurtulmak için ortaya atılan bir sistemdir.
Otarşinin temelinde yatan en önemli düşünce, dış kaynaklara bağlı olarak bir devletin varlığını devam ettirmesi imkansızdır. Dışa bağlı bir devlette siyasi, askeri ve ekonomik anlamda engeller vardır.
Otarşi, bir ülkenin kendi kendine yetmesi demektir. Tüm iç kaynakların kullanımı ve kıt kaynakların dağıtımı konusunda devlete önemli işler düşer. Bu bakımdan otarşik bir sistem, liberal bir zeminde değerlendirilmez.
Otarşik düzen, kendi içeriden sermayenin dış piyasaya açılmasını, ithalat yapılmasını sıkı bir mekanizma ile denetler. İç üretim politikaları oldukça fazladır.
Bir dönemler Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Avrupa ve Amerika tarafından uygulanan ambargo neticesinde iç üretime yönelmesi ve ambargodan dolayı ithalat yapılamamasının üzerine kendi kendine yetecek bir ekonomik sistem inşa etmesi buna örnektir.
Öte yandan her yıl 12-18 Aralık’ta kutlanan Yerli Malı Haftası da otarşik ekonomik sistemin bir parçasıdır.
Uluslararası alanda otarşik sistem, diğer ülkelerle ekonomik ilişkileri ve dolayısıyla siyasi ve askeri ilişkileri minimum düzeye indirmeyi öngörür. Otarşik sistem, bu bakımından muhafazakar bir ekonomik anlayışa sahiptir.
Otarşik sistemin eleştirel pek çok yanı vardır. Örneğin yurtdışına sermaye çıkışın engellenmesi ve ithalatın mikro düzeyde gerçekleşmesi durumu, ülke ekonomisinin her ne kadar kendi kendine yeter bir durumda olsa da bir süre sonra iç kaynaklarda birtakım aksaklıklar ve kaynakların dağılımı konusunda ihtilaflar yaşanacaktır.
Otarşik sistem, beraberinde izolasyonizmi de getirir. Uluslararası alanda siyasi, askeri ve ekonomik anlamda çekimser ve pasif bir rol almak, otarşik sistemin izolasyonizm çerçevesinde gerçekleşen bir durumdur.
Otarşik sistemde, otarşik düzeni uygulayan söz konusu devletler gerek uluslararası alanda gerekse dış politikada yalnızlaşır. Dış politika stratejileri genellikle yalnızlaşmaya yönelik olan otarşik sistemde, devletin sisteme radikal dokunuşları olur. Ekonomik, siyasi ve sosyal alanda devlet, kendini bariz bir şekilde hissettirir.
Kaynak: https://www.tozlumikrofon.com/otarsi-nedir-otarsik-devlet-ne-demek/