Günümüzde bir ofis çalışanı gününün ortalama sekiz saatini masa başında, bilgisayarının karşısında geçiriyor. Çoğu zaman iş yoğunluğu nedeniyle mola bile verme fırsatı bulamayan ofis çalışanları uzun vadede masa başında çalışmaktan kaynaklanan bir takım sağlık sorunlarıyla yani ofis hastalıkları ile baş etmek zorunda kalıyor.
İşte en sık rastlanan 5 ofis hastalığı ve bu hastalıklar karşısında alınabilecek basit ama faydalı önlemler:
Boyun Düzleşmesi
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarına göre masa başında çalışan hastalarının en az yüzde 80’i boyun düzleşmesi tanısı ile hastaneden ayrılıyor. Çünkü uzun mesai saatleri boyunca göz seviyesinin altında yer alan bilgisayar ekranlarına bakmak ve boynu uzun süre boyunca aynı pozisyonda sabit tutmak, boyun omurlarının kavisli yapısını bozarak bu bölgenin düzleşmesine neden oluyor. En sık yaşanan ofis hastalıkları arasında yer alan boyun düzleşmesi sorunu yaşayan hastalar zaman içinde esneklik kaybı ve kronik ağrılarla yüzleşmek durumunda kalıyor.
Çözüm: Eğer ofisinizde bir diz üstü bilgisayar kullanıyorsanız ya da bilgisayar ekranınız göz hizanızın altında kalıyorsa, monitör / bilgisayarınızın altına yükseltici bir destek koymak boynunuzu gün boyunca daha ideal bir pozisyonda tutmanıza yardımcı olur.
Kronik Bel ve Sırt Ağrıları
Ofis hastalıkları deyince kronik bel ve sırt ağrılarından bahsetmemek olmaz. Uzun süre boyunca ergonomik olmayan ofis sandalyelerinde oturmak, egzersiz eksikliği ve stres gibi faktörlerle ortaya çıkabilen bu ağrılar, aynı zamanda omurgada bulunan disklerde meydana gelen bozulmalardan da ileri gelebiliyor. Uzun vadede bel fıtığı ve skolyoz gibi ciddi ortopedik rahatsızlıkların sinyalini verebilen bu ağrıları önemsemek ve geç olmadan önlem almak gerekiyor.
Çözüm: Eğer mümkünse sırt anatomisine uygun bir ofis sandalyesi tercih etmek ya da ofis sandalyenizde bel destekli bir yastık kullanmak son derece faydalı olabilir. Yine ne kadar yoğun olursanız olun, saat başı sırtınızı ve belinizi esnetmek, bu bölgelerde oluşabilecek ağrıları yarı yarıya azaltabilir.
Karpal Tünel Sendromu
Sürekli aynı hareketi tekrarlama sonucu el bileğindeki median sinirlerde oluşan bir rahatsızlık olan karpal tünel sendromu, önceki yıllarda ‘baterist hastalığı’ olarak bilinse de uzun saatler boyu bilgisayar başında çalışan ve mouse kullanan ofis çalışanları da ne yazık ki bu ağrılı hastalıktan nasiplerini alıyor.
Çözüm: Özellikle yoğun şekilde mouse kullanan bir çalışansanız bileğinizin altına yumuşak bir destek yerleştirmek ya da bilek ateli kullanmak el bileğinizdeki sinirleri korumak adına faydalı olabilir. Eğer hali hazırda karpal tünel ağrılar çekiyorsanız günde en az 3-4 defa “mendil silkme” hareketi denen hareketle bileklerinizi esnetmeniz gerekir.
Göz Problemleri
Günün en az sekiz saati boyunca mavi ışık yayan bilgisayar ekranına bakmak doğal olarak birtakım göz problemlerine neden oluyor. Bu göz problemleri arasında en sık görülenlerin başında ise hiç kuşkusuz göz kuruluğu geliyor. Gözde batma, kaşıntı ve hassasiyet ile kendini gösteren göz kuruluğu, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebiliyor. Yine ekranların yaydığı mavi ışık kronik göz ağrısı ve göz tansiyonu gibi ciddi sorunların da yolunu açabiliyor.
Çözüm: Bilgisayar başında olduğunuz sürece mavi ışık filtresi bulunan bir gözlük kullanmanız ve belli aralıklarla gözünüzü dinlendirmeniz çok önemli. Yine göz kuruluğu için yanınızda doğal gözyaşı damlaları bulundurmak, yoğun mesai günlerinde hayatınızı kurtarabilir.
Dolaşım Bozukluğu
Ofis çalışanları, belirtilerini okumak her zaman kolay olmadığı için dolaşım bozuklukları konusunda yeterince tedbirli olmayabiliyor. Uzun süre boyunca aynı pozisyonda kıpırdamadan oturmak, bacakları sarkıtmak veya yüksek topuklu / sıkı ayakkabılar giymek nedeniyle oluşabilen ve varis, emboli gibi ciddi hastalıkların yolunu açan bu bozukluklar oldukça yaygın.
Çözüm: Özellikle şişlik ve ödem gibi belirtiler gösteriyorsanız, bacaklarınızı düzenli olarak esnetmeli ve gün içinde ofis içerisinde de olsa kısa yürüyüşler yapmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca medikal masaj desteği alarak belirtileri geriye döndürmeniz de mümkün.
Kaynak:https://www.iyihisset.com/hareket-et/fitness/masa-basinda-calisanlarin-yasadigi-5-sorun